CAD-werkplekken voor ROTO

Michiel van Bergen Interstellar 1×1 solidBG
Michiel van Bergen 09.07.2020 • 10 minuten leestijd

Bekijk linkedin Michiel van Bergen is Senior Sales Consultant BIM/CAD at Interstellar.

Staal en staalbewerking, Roostertechnologie, Oppervlaktebehandeling en Zinkrecycling: dat zijn de vier Business Units van ROTO. ROTO is met andere woorden sterk in staal.

VDI-werkplekken bij ROTO

Aanvankelijk draaiden de tekenpakketten lokaal en stonden tekeningen en ontwerpen op verouderde decentrale servers. Daarnaast zorgden de verschillende vestigingen voor een minder overzichtelijke omgeving. Ook vanuit de CAD-gebruikers kwam de vraag om plaats onafhankelijk te werken.

De expertise van Interstellar in VDI-omgevingen wakkerde het vertrouwen aan. “We willen gebruik maken van bewezen technieken. Het vertrouwen werd alleen maar bevestigd toen bleek hoeveel kennis Michiel van Bergen, CAD Workspace Adviseur bij Interstellar, van het ecosysteem heeft. “Het was enorm fijn om te merken dat onze vaste contactpersoon al onze leveranciers kende”, benadrukt Marcel Engels,

Case

Gecentraliseerde CAD-werkplekken voor ROTO

Uitdaging

Decentrale CAD-werkplekken centraliseren en plaats onafhankelijk werken mogelijk maken. Het verouderde systeem belemmerde efficiëntie, vereiste lokaal beheer en beperkte samenwerking tussen de vier business units.

Aanpak

Een VDI-oplossing gebaseerd op HPE-infrastructuur, samen met kennispartners en key users. Applicaties werden getest in een Proof of Concept, wat risico’s minimaliseerde en adoptie bevorderde.

Oplossing

Gecentraliseerde CAD-werkplekken werkt ROTO efficiënt en locatie-onafhankelijk. Beheer is vereenvoudigd, prestaties geoptimaliseerd en samenwerking verbeterd. Het project werd binnen budget en planning succesvol afgerond.

Opnieuw decentraliseren of werkoplossing?

Microstation zou initieel niet in de scope worden opgenomen, omdat het maatwerk binnen de software niet geschikt was voor de Windows 10-omgeving in VDI. “Op die manier dreigden we opnieuw te gaan decentraliseren”, gaat Engels verder.

“In de online omgeving konden de key users de applicaties testen. Alle input daaruit werd meegenomen in de verdere uitrol.”- Michiel van Bergen, CAD Workspace Adviseur bij Interstellar.

“Die open communicatie zorgde voor een zeer oplossingsgerichte benadering. Ook met het oog op user adoption was het erg relevant om de key users te betrekken.”

“Uiteindelijk kon dit worden opgelost door The People Group, een partner uit het ecosysteem die door de CAD Workspace Adviseur naar voren werd geschoven. Ook door de goede samenwerking met kennispartners Construsoft en Sigmanest, voor respectievelijk de implementatie van Tekla en het Sigmanest-pakket, was het mogelijk om de specifieke werkplekoplossing neer te zetten. Interstellar spreekt dezelfde taal als onze softwareleveranciers.”

Key users als relevantste stakeholders

Uiteraard speelden de key users een erg belangrijke rol in dit project. Als eindgebruiker en veruit de relevantste stakeholder konden zij hun input delen tijdens een oriënterende sessie. “Ze representeerden de verschillende Business Units binnen ROTO en konden ook tijdens de verdere opzet hun feedback blijven delen,” legt Engels uit.

Daarbij werden zowel de behoeften van de eindgebruiker als de technische consequenties in kaart gebracht.

Marcel EngelsSystem Consultant

Functioneel en technisch ontwerp

Na de oriëntatiefase volgden de financiële validatie en het functionele en technisch ontwerp. “Daarbij werden zowel de behoeften van de eindgebruiker als de technische consequenties in kaart gebracht”, gaat van Bergen verder.

“Een belangrijk onderdeel van dat functioneel en technisch ontwerp was de proof of concept. Daarbij hebben een aantal bedrijfskritische applicaties van ROTO een tijd lang gedraaid in de online omgeving van Interstellar. In de online omgeving konden de key users de applicaties testen. Alle input daaruit werd meegenomen in de verdere uitrol.

Door de online omgeving in te zetten voor de Proof of Concept, was geen grote investering in hardware nodig voor de technische validatie. Zo kon ROTO met een laag afbreukrisico de PoC starten.”

HPE-infrastructuur aan de basis

De onderliggende IT-omgeving is gebaseerd op HPE-infrastructuur. “Het was een bewuste keuze om alles onpremise te houden”, vult van Lindert aan. “Naast het financiële aspect was ook de huidige situatie een belangrijk uitgangspunt voor deze keuze.

Recent hadden we al het volledige datacenter en de uitwijkomgeving vervangen. Het was een logische keuze om daar verder op te bouwen.”

Doordat het functioneel en technisch ontwerp zo goed waren voorbereid, is de uitvoering nagenoeg vlekkeloos verlopen”, concludeert van Lindert. “Een nauwgezet plan zorgt ervoor dat er geen losse eindjes zijn, geen onafgewerkte fases.

Gedurende het traject hebben we dan ook geen zorgen gehad. De goede voorbereiding door Interstellar, de samenwerking met de kennispartners en de betrokkenheid van de key users vormden de succesfactoren om dit project binnen de planning en het voorziene budget op te leveren. We zien dit project als een voorbeeld om andere projecten aan te pakken.”

Deel artikel

Do you want to talk IT?

Michiel van Bergen Interstellar 1×1 solidBG
Michiel van Bergen Senior Sales Consultant BIM/CAD
Kom in contact
Gradient | Interstellar