Bescherm je digitale werkplek tegen cyberaanvallen

Farida Chotkan 31.10.2024 • 5 minuten leestijd

Bekijk linkedin Farida Chotkan is Chief Information Security Officer at Interstellar

Beveiliging van de digitale omgeving mag geen optioneel extraatje zijn. Zeker nu ook grote(re) organisaties steeds vaker getroffen worden door cybercriminaliteit. Cybercriminelen maken gevoelige informatie, persoonlijke bestanden en/of wachtwoorden buit. Dat maakt beveiliging van de digitale werkplek tegen cyberincidenten een absolute noodzaak. Hoe bescherm je als organisatie de digitale werkplek?

Beveiligingsmaatregelen

Heb jij een cyberaanval ingecalculeerd? Ga je preventief aan de slag of kies je voor proactieve beveiligingsmaatregelen?

Stel je voor…

  • Gastgebruikers met admin-rechten, terwijl zij daar niks te zoeken hebben
  • Geen moderne authenticatie of Multi Factor Authentication (MFA), waardoor toegang of inloggen eenvoudig is
  • Verouderde beveiligingssoftware, die nieuwe cyberaanvallen niet onderschept
  • Slechte encryptie waardoor data niet versleuteld is
  • Mal- en ransomware of phishing, die ongemerkt binnensluipen en bestanden stelen
  • Menselijke fouten, waardoor onbedoeld wachtwoorden of gevoelige informatie lekken

Laten we beginnen met (h)erkennen en bewustwording van de cyberrisico’s en alle bedrijfskritische assets in kaart brengen. Wie is eindverantwoordelijk, wie heeft toegang tot welke data, aan welke wet- en regelgeving moet voldaan worden, ligt er een back-up plan en hoe is het securitybeleid geborgd?

Door het wie, wat, waar, wanneer en hoe van systemen in kaart te brengen en risico’s bij eindgebruikers op een rij te zetten, kan een gericht security-beleid opgesteld worden om de digitale werkplek te beveiligen.

Digitale veiligheid van morgen

Cybercriminelen staan altijd aan in de dynamische en continu verbonden omgeving. Het draait dus om veerkracht bij het minimaliseren van de risico’s of het te boven komen van een cyberaanval. Hoe bouw je een digitale werkplek met veerkracht?

  • Alle eindgebruikers vormen de frontlinie van de organisatie. Alleen door juiste training en opleiding in cyberrisico’s dek je het grootste gevaar af. Laat hen inzien welke gevolgen phishingmails, mal- of ransomware kunnen hebben. Richt een organisatiebreed identiteits- en toegangsbeheer in, zodat enkel geautoriseerde gebruikers toegang hebben en bewaak deze. Denk aan sterke wachtwoorden, MFA of moderne authenticatiemogelijkheden.
  • Zorg voor een optimale netwerk & endpoint-beveiliging met de inzet van antivirussoftware, firewalls, encryptie, VPN’s en meer. Update alle besturingssystemen en applicaties om kwetsbaarheden te patchen en maak toegang tot het netwerk moeilijker voor hackers.
  • Voer periodieke penetratietesten/audits uit om de veiligheid van de digitale werkplek te borgen. Identificeer zwakke plekken en los ze direct op vanuit het security-beleid. Denk aan de security check!
  • Ontwikkel een back-up, protocol of incident response plan om snel en adequaat te reageren op incidenten of datalekken.
  • Werk dag in dag uit aan het security-beleid die de wet- en regelgeving naleeft. Voorkom of minimaliseer reputatieschade, downtime van systemen, dataverlies of zelfs het verlies van klantvertrouwen.
  • Klaar voor de strijd?

    Een beveiligde digitale werkplek met veerkracht is geen standaard instapmodel. Maar eenmaal gerealiseerd, werkt zo’n werkomgeving een stuk veiliger en betrouwbaarder voor werknemers en de organisatie als geheel.

    Interstellar biedt jou de mogelijkheid om met onze specialisten in gesprek te gaan over het beveiligen van de digitale werkplek. Benut onze kennis en expertise om te bepalen waar de security verstevigd of beveiligingsmaatregelen uitgerold moeten worden. Zelf onvoldoende capaciteit? Kijk eens naar de support-mogelijkheden van co-sourcing, outsourcing of eindgebruikers ondersteuning.

    Secure IT en let’s talk!

    Deel artikel

    Do you want to talk Security?

    Farida Chotkan Chief Information Security Officer (CISO)
    Kom in contact
Gradient | Interstellar