Azure Virtual Desktop: daar blijf je voor Thuis

26.11.2024 • 4 minuten leestijd

In het post-corona tijdperk is de behoefte aan een veilige, kosteneffectieve en efficiënte ICT-oplossing voor thuiswerkers geëxplodeerd. Azure Virtual Desktop (AVD) biedt een oplossing voor organisaties die hierbij past, zonder de complexiteit die traditioneel met zulke systemen gepaard gaat.

Een nieuwe manier van aanbieden van complete Windows desktops vanuit de cloud is revolutionair te noemen. Met AVD bied je met vereenvoudigd beheer collega’s anywhere, anyplace & anytime een werkomgeving aan, die aanvoelt als een lokale Windows desktop-installatie. Je hoeft je niet langer druk te maken over bijvoorbeeld ‘RDS-gateways’, ingewikkelde ‘failover clusters’ en ‘load balancing’.

Perfect match met privé-apparatuur

Laten we dieper ingaan op wat AVD in de praktijk voor organisaties betekent. Wat heb je bijvoorbeeld nodig? In principe werkt AVD voor ieder bedrijf. Vooral als je als organisatie geen laptops aan medewerkers beschikbaar stelt en dus gebruikmaakt van een Bring Your Own Device (BYOD) concept, is AVD interessant.

AVD ondersteunt moeiteloos vrijwel ieder apparaat met een internetverbinding, dus ook met devices gebruikmakend van bijvoorbeeld oudere Windows versie, MacOS, Android, iOS en ook Chromebooks – AVD levert een consistente, professionele werkomgeving, zelfs op een smartphone.

Qua infrastructuur aan de kant van de organisatie heb je alleen een Azure Active Directory of een Windows Server AD nodig, die via Azure AD Connect of Azure AD Domain Services met Azure AD is verbonden.

Geen zware eisen aan bandbreedte

Aan de kant van de gebruiker vraagt AVD naast een pc, tablet of laptop een internetverbinding. Hoewel de minimale vereiste voor een applicatie als Word rond 300kbps ligt (dat wordt door een mobiele 3G-verbinding ruimschoots geboden), loopt de maximale gebruikte bandbreedte op tot ongeveer 10mbps wanneer je video bekijkt en videobelt. Verreweg de meeste internet- en 4G-verbindingen in Nederland kunnen dit gemakkelijk aan. Applicaties en data zelf gaan niet over ‘de lijn’, alleen het beeld van de desktop wordt streaming naar een apparaat verstuurd, wat dataverbruik bespaart. Vertraging (latency) wordt dankzij het Remote Desktop Protocol (RDP) niet of nauwelijks opgemerkt.

Kosten voor een AVD-omgeving zijn lager naarmate de organisatie meer werkplekken gebruikt. Microsoft past namelijk in de prijzen voor het draaien van een AVD-omgeving schaalvoordelen toe. Hoewel AVD de kosten en de noodzaak van een eigen serverruimte, infrastructuur en beheer, patches en onderhoud wegneemt, zijn de kosten per werkplek beperkt. AVD biedt de mogelijkheid machines uit te zetten en ze pas bij gebruik weer laat ‘opspinnen’. Staat een machine niet aan, dan worden ook geen kosten in rekening gebracht. AVD’s ‘pay-as-you-go’ model betekent dat je alleen betaalt voor wat je gebruikt, wat besparingen tot 70% oplevert vergeleken met traditionele on-premise oplossingen.

Toegankelijk upgrade-pad vanuit RDS

Mocht je als organisatie werken met RDS of traditionele VDI en toe zijn aan een upgrade qua snelheid of besturingssysteem, dan is het goed om te weten dat AVD daarin voordelen en toekomstpaden biedt. En meer, want je neemt de afhankelijkheid van een locatie waar servers staan weg. De omgeving kan vanuit meerdere plekken uit de cloud worden afgenomen.

RDS draait op Windows Server besturingssystemen, waardoor de compatibiliteit met de diverse client applicaties regelmatig te wensen overlaat; iets wat je waar je met een native desktop uit de cloud geen last van hebt. En zoals je een RDS uitrust met firewalling of site-to-site VPN, doe je dat ook met AVD.

Met AVD is de IT’er die in de auto naar je organisatie stapt om op locatie servers en netwerkapparatuur te installeren en te onderhouden verleden tijd. Op afstand configureert hij of zij een volledige omgeving, stelt deze beschikbaar aan je organisatie en oefent hier het beheer op uit. En wil je overstappen naar een andere dienstleverancier? Geen probleem, de virtuele AVD-omgeving zet je als geheel over naar een andere beheerpartij. Zonder ingewikkelde of tijdrovende migraties.

Een oplossing van deze tijd

Nu thuiswerken en BYOD verankerd zijn in het dagelijks reilen en zeilen van organisaties, biedt Azure Virtual Desktop een vertrouwde en efficiënte gebruikservaring, terwijl security by design wordt toegepast en er kansen liggen voor kostenbesparingen. Je maakt je organisatie afhankelijker van Microsoft, maar de voordelen zijn minstens net zo aantrekkelijk. Zo profiteer je met AVD van Microsoft’s wereldwijde beveiligingsexpertise. Multi-factor authenticatie, encryptie en geavanceerde threat protection zijn standaard, waardoor je data altijd veilig blijft, ongeacht waar medewerkers zich bevinden.

Wil je meer weten over hoe Azure Virtual Desktop jouw organisatie transformeert? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend consult!

Deel artikel

Do you want to talk Productivity?

Azure Virtual desktop
Azure Virtual Desktop: daar blijf je voor Thuis
Kom in contact
Gradient | Interstellar